Balken är på plats och väggen börjar ta form

Idag var det betydligt mer wow att komma till huset än igår. Med tanke på att vi under några veckor har rivit ner allt man kan tänka sig (och lite till…), så kändes det himla skönt att komma till huset idag och se att återuppbyggnaden nu börjar ta fart.

Tänkte att jag skulle ta ett snabbstop på väg till dagis för att fota dagens framsteg. Tobbe och snickaren höll på att jobba för fullt och vi började diskutera köket så tiden sprang iväg och jag fick ringa mamma som, som tur var kunde hämta Hugo.

Köket måste beställas och anledningen till att vi ännu inte gjort det är på grund av den måttbeställda bänkskivan. Rummet är 4,73 meter och köket bygger 4,60 meter. En vägg kommer att reglas upp som bygger 5 centimeter vilket ger oss en passbit på 8 centimeter. Mitt öga säger att passbitar är fula, speciellt som den blir slät och alla skåp har lådor. Så varför har man duktiga hantverkare om de inte kan trolla :), så vips var de 8 centimetrarna borta. På fredag blir det köksbeställning. 4-6 veckors leveranstid på bänkskivor, baaaah.

Vi klurade även på hur vi skulle lösa det med baksidan av bänkskåpen som är placerade mot matplatsen. Vi kom fram till att vi förmodligen kommer att sätta en spånplatta och sen gips hela vägen ner till golvet och därmed slippa sockel. Kommer bli klart snyggare än alternativet som är att försöka få fem täcksidor att se snyggt ut med skarvar. Spånet och gipset kommer tyvärr att bygga 25 millimeter, men det får det vara värt.

När det gällde golvvärme på nedervåningen så hade missförstått varandra. Tur att vi kom på det nu och inte när det var för sent. Vi hade inte tänkt oss ha golvvärme i köket medan Tobbe hade trott att vi ville ha det. Eftersom vi bara har ett element kvar i köket skulle vi behöva komplettera med golvvärme, men vi får se vad prislappen blir, om det ens är värt att fundera på golvvärme i köket. Jag misstänker att vi kan investera i en mängd tofflor och stickade tröjor för de pengarna :P.

Balken var äntligen på plats. Eller åtminstone uppe i taket. I morgon kommer pelarna som den ska vila på. Det är en ganska nätt liten ”sak” som just nu bär upp 840 kilo. I morgon kommer pelarna som balken ska vila på. De kommer förhoppningsvis även att börja rivandet av den andra bärande väggen och få upp ännu en balk. Så mycket mindre omständigt det hade varit OM det hade varit en ”vanlig” vägg och så mycket enklare det hade varit OM väggen inte hade varit av tegel. Men några OM hjälper oss inte speciellt långt, det är helt enkelt bara att gilla läget.

Övervåningen tycker jag att man hunnit mycket på idag. Den gamla dörröppningen till badrummet var förreglad (heter det så måntro?) och öppningen som tagits upp för att utöka badrummet uppreglad på nytt. Väggarna till Tuvas rum och kontoret började också ta form.

Det är så himla häftigt med hantverk. Tänk att kunna bygga saker. Tänk att kunna skapa saker. Tänk att kunna fixa det som man vill där hemma med annat än kuddar och gardiner :).

Det här inlägget postades i Byggdagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *