Den bärande väggen är nu ett minne blott

Idag var det dags för ett ännu ett byggmöte med Tobbe. Vi hade bestämt tid i huset till klockan tre och när vi kom var det fullt pådrag i huset. Väggen både på nedervåningen och övervåningen var riven och det fanns inte ett spår av de ruiner vi möttes av igår.

När vi kom var man på väg att försöka få in balken i huset. Närmare bestämt 4,30 meter stål med en vikt av 840 kilo. Det var fyra man inne och en ute som fick jobba hårt för att få in den. Vi försökte hålla oss i bakgrunden för att inte vara i vägen eller distrahera, men kunde inte låta bli att höra rop som ”vänta”, ”akta väggen”, ”långsamt”, ”backa”. Det kröp i avtryckarfingret, jag var SÅ sugen att dokumentera det hela men tvingade mig att avstå efter kommentar från Viktor ”jag hade INTE gjort det”. Det hade ju varit häftigt att ha fått dokumenterat när man kämpade med att få in balken, men som sagt, kanske inte av de fem man som kämpade med den. Efter en hel del kämpande kom balken, odokumenterat, tillslut in, så nu ligger den på köksgolvet. 840 kilo i taket slänger man bara inte upp och dessutom ska den sitta fast. Det hade varit mycket spännande att få se hur de gör det.

Idag var det min tur att vara glömsk. Skönt att vi kan dela lite på den biten :). Jag lyckades förstås glömma min datorn hemma med ritningen på nya köket, så vi fick försöka så gott det gick att förklara och rita upp för hand hur köket för dagen ser ut. För det börjar faktiskt kännas som att det är ”för dagen”. Vågar inte ens tänka på hur många timmar jag har lagt ner på det där förbaskade köket innan det ens är på plats. Det har varit en lång process, men nu har vi i stort sett bestämt oss. Vi (läs jag) känner mig inte helt nöjd med att mitt drömkök helt plötsligt blev ett vanligt kök. Men väggarna blir inte längre, hur många gånger vi än mäter, tyvärr. Så nu tror jag faktiskt att jag har hittat den bästa lösningen, en lösning som även Viktor känner sig nöjd med. Åtminstone till i morgon :P.

Vi drog tillbaka beslutet att köra på vägghängda toalettstolar eftersom de skulle bygga ut 15 centimeter, centimetrar som vi inte anser att vi har råd med ytmässigt. Viktor ler förmodligen inombords eftersom han aldrig var speciellt intresserad av att lägga några tusenlappar på att få toalettstolen vägghängd. Så ett tag trodde vi faktiskt att vi hade ”sparat” några tusenlappar. Åtminstone ända till jag bestämde att vi även skulle byta ut källardörren. Hur snyggt hade det varit att ha en huset-original källardörr och mittemot en ny modern dörr till lilla toaletten – fullkomligt oacceptabelt! Viktor får muttra bäst han vill!

Elite, SP, Elite, SP, Elite, SP… Idag fattade vi äntligen beslutet att köra på SP-fönster. Tillslut når man en gräns när man bara inte orkar lägga mer tid på att ta in fler offerter eller räkna på det ytterligare en gång. När det gäller fönster var den gränsen nådd idag. Tyvärr hade SP-fönsterna myggnät som Elite, men vad sjutton, ska vi välja fönster baserat på om de har myggnät eller inte! Vi valde förresten Balans Vrid fönster. Tyvärr är vi inne i april innan de kommer att levereras. Vår förhoppning att kunna flytta in ”i tid” är numera borta.

Under morgondagen kommer Tobbe beställa fönster tillsammans med ytterdörr som jag precis kom på att jag måste välja ut. Alla dessa val! Jag håller på att bli tokig! Aldrig tar det slut!

Bygg & Interiör tog, i samband med att de räknade på fönster, fram ett förslag på en ytterdörr. Det verkar finns en uppsjö av ytterdörrar och alla liknar varandra, men de hade räknat på en SP-dörr som verkar var helt ok. Valet av ytterdörr har nog egentligen varit ett av de enklaste valet. Vit dörr var en självklart val. Vi var båda inne på ett runt fönster med frostat glas. För övrigt är vi båda för enkelhet så en helt slät dörr kändes rätt. Egentligen är valet inte så svårt, en vit, slät med ett runt frostat fönster. Sådär då var valet gjort!

Alex kom förbi för att få instruktioner från Tobbe om väggarna han ska riva. Det handlar om att riva för att utöka badrummet och ta upp för en ny och bredare öppning i badrummet. På lördag kommer Alex och fixar det, lite sådär på sidan av, till ”kompispris”.

I morgon kommer arbetet att stå still i huset, så ambitionen är att försöka köra över lite saker, sånt som ändå bara står i förrådet. Det är skönt att kunna ta saker i omgångar, det känns som att det kommer att bli mycket ändå när det stora flyttlasset kommer gå.

Det här inlägget postades i Byggdagbok. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *